Főoldal | Aktuális | Levelezés | Naptár | Honlaptérkép | Elérhetőségeink | Tanusitvany

.: Menü :.

100 éves évfordulós programok

Jubileumi szentmise és ünnepi műsor

Studium Dixieland Band jubileumi koncertje

Endrédy Vendel életéről szóló könyv

XI. kerületi Endrédy verseny

Országos Történelmi Verseny

Centenáriumi vetélkedő

Ciszterci iskolák látogatása

Díszkutak

Média-megjelenés

.: Névnap :.

Ma Gedeon, Johanna napja van!


.: Linkek :.

Újbuda honlapján, 2012. 11.05.


Centenáriumát ünnepelte a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Megjelent az Újbuda oldalán: Újbuda honlapja

Centenáriumi szentmisével és ünnepi műsorral emlékezett alapításának 100. évfordulójára 2012. november 5-én a Szent Imre Gimnázium és a ciszterci rend.

A rendezvény fővédnöke Dékány Á. Sixtus zirci apát volt, védnökei: Hoffmann Rózsa államtitkár, L. Simon László államtitkár, Rétvári Bence államtitkár, Tarlós István főpolgármester és Hoffmann Tamás polgármester voltak.


A centenáriumi ünnepi műsor ("Arcok, arcélek 100 év távlatából") keretében felelevenedett az iskola története, fennmaradásának és oktatási szemléletének hagyományai, valamint a patinás intézmény mai oktatási értékei és szerepvállalása.

Barlay Bence a gimnázium igazgatója ünnepi beszédében kiemelte, hogy mi tette a gimnáziumot rövid idő alatt annyira népszerűvé. Mint mondta: az a közvetlenség, mely korábban ismeretlen volt általában is a tanár-diák viszonyban, de az egyházi oktatásban különösképp.

A diákjai között, a diákjaival élő, védencei rezdüléseit figyelő, arra reagáló, nevelő eszményképe jelent meg. Ehhez kimagasló szakmai tudás társult, amely nem jelentett szakbarbárságot, annál inkább saját tantárgyaik iránti elkötelezettséget, a megszerettetés szándékát. Ezek az emberek a jövőbe fektették mindenüket, elhivatottan neveltek, tanítottak. Ez volt a titkuk” – mutatott rá Barlay Bence.

„Egy olyan intézmény születésnapját ünnepeljük, amely több mint épület. Ebben az épületben ez a ház nemcsak egy iskola, hanem mondhatni egyház kicsiben. A mi iskoláink azáltal az egyház, hogy odaadjuk Krisztusnak, amink van, hogy abból táplálni lehessen, hogy örök jelenben élhessenek sokan, akik velük együtt választják ezt az életet, ezt a sajátos barátságot, együttlétet Krisztussal” – fogalmazott beszédében Dékány Sixtus zirci apát.

A Ciszterci Rend vezetője hálát adott mindazoknak, akik közreműködtek abban, hogy ez a ciszterci élet, lelkület és közösség újra éledhetett ebben a házban, és újra úgy él, hogy világít, újra úgy világít, hogy vonz és eligazít másokat.

(Az ünnepi rendezvény részleteit a jövő heti Emléktábla című műsorunkban tekinthetik meg.)

(2012. 11. 05.)


Nyomtatható verzió

Dokumentumok:

Az oldal folyamatosan frissül A weboldal motorja: Írj az oldal karbantartójának