Főoldal | Aktuális | Levelezés | Naptár | Honlaptérkép | Elérhetőségeink | Tanusitvany

.: Menü :.

100 éves évfordulós programok

Jubileumi szentmise és ünnepi műsor

Studium Dixieland Band jubileumi koncertje

Endrédy Vendel életéről szóló könyv

XI. kerületi Endrédy verseny

Országos Történelmi Verseny

Centenáriumi vetélkedő

Ciszterci iskolák látogatása

Díszkutak

Média-megjelenés

.: Névnap :.

Ma Gedeon, Johanna napja van!


.: Linkek :.

Alapításának századik évfordulóját ünnepelte a budai ciszterci Szent Imre Gimnázium

Beszámoló megtekinthető Budapest honlapján:
Budapest honlapja


2012. november 05.

A budai ciszterci Szent Imre Gimnázium alapításának centenáriuma alkalmából hétfő délelőtt ünnepi megemlékezést tartottak az intézményben. „Örömmel fogadtam el a ciszterci rend budapesti Szent Imre Gimnázium centenáriumi rendezvénysorozatának védnökségét, mert közel áll hozzám az az eszme, amely létrehozta és működteti immár közel évezred óta a rendi, egyházi iskolákat” – mondta köszöntőjében Tarlós István főpolgármester.

„Fontosnak tartom, hogy az új nemzedékek tanulmányaik során ne csak a tudomány alapvetéseit sajátítsák el, hanem az emberi lét alapkérdéseire, értelmére is megkapják a választ. A tudomány, a gyakorlat mellé szerezzenek eszmei útravalót is, amely életük során, a nehéz pillanatokban vagy felemelő perceikben segítse őket az igaz értékek megtalálásában.” – mondta köszöntőjében Tarlós István főpolgármester. Felidézte, hogy Magyarországon az első ciszterci kolostor 1142-ben létesült a mai Bátaszék helyén. Ma a világon közel 200 kolostorban több mint 7000 férfi és női szerzetes ápolja a ciszterci szellemet. Magyarországon Budán, Egerben, Pécsett és Székesfehérváron tart fenn a rend iskolát.

Tarlós István úgy fogalmazott: „talán ez a fajta eszmeiség vezethette azokat az elődöket, akik megalapították a ciszterci rendi iskolákat, köztük 1912-ben a budai Szent Imre Gimnáziumot, amely az 1948-as államosítás előtt a középiskolák versenyében első helyen állt. Az akkori politika fontosnak tartotta, hogy az úgynevezett polgári iskolák mellett működjenek egyházi iskolák is, amelyek aztán tanulmányi eredményeikkel kimagaslottak az iskolák rangsorában”.

A városvezető szólt arról is, hogy 1948-ban az Országgyűlés az összes egyházi iskolát államosította. Ekkor Mindszenty József esztergomi érsek utasítására az összes szerzetesnek el kellett hagynia az iskolákat. Az államosított iskola két évig még viselte a Szent Imre Gimnázium nevet, utána vette föl állami utasításra József Attila – egyébként tiszteletre méltó – nevét. A szerzeteseket internálták, "azért kellett szenvedniük, mert a hitre tanítottak. Arra, ami évezredek óta segítette az embert léte miben valóságának megtalálásában, ami kereteket, fazont, értéket adott az erkölcsnek, ami szeretetre, megbocsátásra, alázatra nevelt" – emelte ki Tarlós István.

A főpolgármester hangsúlyozta: „ezek az iskolák élni tanítanak, olyan diákok kerülnek ki az iskolapadokból, akik megtanulják a rendet, a teremtett világ rendjét, annak majd minden ismeretét, ami nélkül nehéz volna létezni, és egyben megkapják az eligazodási pontokat. Azokat a kapaszkodókat, amelyek segítik az útját kereső embert a helyes, az egészséges irány, a természetes törvények szerinti lét megtalálásában” – mondta Tarlós István.

Tarlós István gratulált ahhoz, hogy a ciszterci diákszövetség Magyar Örökség Díjban részesült. A gimnáziumban ma már 900 diák tanulhat magas színvonalon 4 és 8 osztályos rendszerben, a ciszterci szellemiség újraélesztésének jegyében, keresztény szellemű közegben.

Barlay Bence igazgató arról beszélt, hogy a gimnáziumot rövid idő alatt az a közvetlenség tette népszerűvé, amely korábban ismeretlen volt általában is a tanár-diák viszonyban, de az egyházi oktatásban különösképp. A diákjai között, a diákjaival élő, védencei rezdüléseit figyelő, arra reagáló, nevelő eszményképe jelent meg. Ehhez kimagasló szakmai tudás társult, amely nem jelentett szakbarbárságot, annál inkább saját tantárgyaik iránti elkötelezettséget, a megszerettetés szándékát. Ezek az emberek a jövőbe fektették mindenüket, elhivatottan neveltek, tanítottak. Ez volt a titkuk” – mondta az igazgató.

Dékány Sixtus zirci apát úgy fogalmazott, a születésnapját ünneplő intézmény "több mint épület. Nemcsak egy iskola, hanem mondhatni egyház kicsiben. A mi iskoláink azáltal az egyház, hogy odaadjuk Krisztusnak, amink van, hogy abból táplálni lehessen, hogy örök jelenben élhessenek sokan, akik velük együtt választják ezt az életet, ezt a sajátos barátságot, együttlétet Krisztussal” – hangsúlyozta az apát. Hálát adott mindazoknak, akik közreműködtek abban, hogy a ciszterci élet, lelkület és közösség újjáéledhetett.


Nyomtatható verzió

Dokumentumok:

Az oldal folyamatosan frissül A weboldal motorja: Írj az oldal karbantartójának