Főoldal | Aktuális | Levelezés | Naptár | Honlaptérkép | Elérhetőségeink | Tanusitvany

.: Menü :.

E-napló

Aktuális

Fenntartó

100 éves évfordulós programok

Iskolatörténet

Pedagógiai írások

Szervezeteink

Alapítványok

Ciszterci Diákszövetség

Diákkamara

Oktatás

Továbbtanulás

Versenyek

Sport

SZIG Album

Mozgókép

Osztályalbumok

Könyvtár

Latinovits Diákszínpad

Pingvin

Simplex

Énekkar

Szociális támogatások

Francais

Tanároknak

.: Névnap :.

Ma József, Bánk napja van!


.: Linkek :.

A Latinovits Zoltán Diákszínpad Balatonszemesen szerepelt

Szeptember 19-én szombaton a Latinovits Zoltán Diákszinpad Balatonszemesen vendégszerepelt. A szinjátszókört a helyi Latinovits Zoltán Művelődési Ház és a Balatonszemes Fürdőegyesület közösen hívta meg a színész szeptemberi születésnapja alkalmából.

Latinovits Zoltán, aki 60 éve 1949-ben érettségizett a itt a Szent Imre Gimnáziumban sokféleképpen kötődött Balatonszemeshez. Itt töltötte nyarait, és itt a balatonszemesi vasúti átjáróban veszítette életét 1976. június 4-én. Azóta a balatonszemesi temető zarándokhely. Ezen a napon minden évben megemlékezést tartanak sírjánál, amelyen egy derékba tört életútját kifejező, álló és fekvő bazaltoszlop áll, puritánságára emlékeztető kovácsoltvas kereszttel. Balatonszemesen néhány évvel a halála után emlékkiállítás nyílt, amely felidézi életútját (többek között látható Latinovits Zoltán érettségi tablójának másolata), fontosabb szerpeit. Néhány éve itt a Latinovits Zoltán Művelődési Házban rendezik az országos Latinovits Zoltán szavalóversenyt. Szemesen él még 100. évében járó édesanyja Gundel Katalin, Tinka néni, aki a híres Gundel család gyermeke. (Latinovits Zoltán, ahogy visszaemlékezéseiben írja a Gundel étterem épületében látta meg a napvilágot.) Néhány hete temették el szintén ide a szemesi temetőbe féltestvérét Bujtor István színészt.

A színjátszókör tagjai megérkezésük után felkeresték a temetőben Latinovits Zoltán sírját és Lukácsi Huba tanár úr megemlékező szavai után virágot helyeztek el rajta. Az előadás este 7 órakor kezdődött, a nézőtér zsúfolásig megtelt.. Nagyszámban eljöttek a helyi iskolások és családjaik, illetve az itt nyaraló budapestiek, köztük sokan a gimnázium tanulói. Az előadást követő fogadáson Lukácsi Huba tanár úr elmondta, hogy különösen fontos neki és a diákoknak Balatonszemes, hiszen itt alakult a színjátszókör 1986-ban. A Művelődési Ház vezetője Róka László és a Fürdőegyesület elnöke, Czirják Mariann köszöntötte a Diákszínpadot és reményüket fejezték ki, hogy a jövőben is szívesen látnák a színjátszókört Szemesen.

Érdekességként még annyit, hogy a Szent Imre Gimnázium épületét tervező Walder Gyula tervezte Balatonszemesen a Vigadó épületét , ami a két világháború közti társadalmi élet középpontja volt.

A képek nagyításához kétszer kell rákattintani!


Nyomtatható verzió

Az oldal folyamatosan frissül A weboldal motorja: Írj az oldal karbantartójának