Főoldal | Aktuális | Levelezés | Naptár | Honlaptérkép | Elérhetőségeink | Tanusitvany

.: Menü :.

Elérhetőségeink

Vezetőség

Titkárság

Gondnokság

Pénztár

Kápolna

Orvosi Rendelő

Iskolapszichológus

Gyermekvédelmi felelős

Pingvin SZIGet

Iskolatörténet

Házirend

Csengetési rend

Pedagógiai program

SZMSZ

Hirdetmények

Iskola rendőre

.: Névnap :.

Ma Csongor napja van!


.: Linkek :.

Elvi alapvetés

Az iskola házirendje a pedagógiai program részét képező és más dokumentumokba foglalt szabályozókkal együtt sajátos értékrendet kíván közvetíteni, és a gyakorlatban érvényesíteni.

A ciszterci pedagógiát alapvetően jellemzi, hogy az oktatás mellett kiemelten hangsúlyt helyez a nevelésre. Ez annyit jelent, hogy a felnövekvő ifjúságot személyes odafigyeléssel és közösségeik alakításával kíséri önnevelő törekvésében. Ez keresztény valláserkölcsi alapon történik, a ciszterci lelkiség sajátos hagyományainak és adottságainak (karizmáinak) figyelembevételével. Várja és elvárja, hogy amit az iskolába beiratkozott fiatal és az őt beírató szülő vállaltak, azt az iskola nevelőivel együttműködve bontakoztassák ki.

Ez ugyanolyan magas tanulmányi követelményeket jelent, mint minden más gimnáziumban, és akik a középiskolai működés ezen fajtáját választják, azért teszik, mert szeretnének tanulni és az érettségi után felsőoktatási intézményben kívánják folytatni felkészülésüket valamelyik értelmiségi pályán. Az erkölcsi nevelés terén mindez becsületes humanitást kíván, másrészt elkötelezetten krisztusi életre törekvést.

Céljaink megvalósításában segít a ciszterci lelkiség, amely arra törekszik, hogy Isten ügyének elébe semmit ne tegyen, hogy családias közösséget teremtsen és hogy kinek-kinek sajátos adottságait megbecsülje. Ez a szándék megkívánja egyrészt az egyenes, szótartó, figyelmes, az igazságok elfogadására nyitott magatartást, önfegyelmet és derűt, személyes odaadást és szolidaritást, egymás munkájának megbecsülését, másrészt elvárja, hogy vállalója elfogadja, és igénybe vegye azokat az eszközöket, amelyek erőt adnak Krisztus követéséhez.

Mindez az előre kitűzött lelki napokon, iskolai közös szent-miséken, heti osztálymiséken való részvétel, a szentségekkel való élés, az egyes osztályok imádságos, önképző és egymást támogató belső rendjének kialakítása, egyházi és kulturális rendezvényeken, kirándulásokon, karitatív szolgálatokon való arányos igénybevételű részvétel stb. mellett az iskolában és bármely iskolai szervezésű, és illetékességű tevékenység körében a rendezettség és kiegyensúlyozottság megvalósítására és fenntartására irányuló egyéni és közösségi törekvésekben fejlődhet ki.

Ennek a célnak az eléréséhez kíván segítséget nyújtani a házirend, amely összefoglalja a tanulók jogait és kötelességeit, az iskola követelményrendszerét, amelynek betartása minden tanuló számra kötelező. A gimnázium sokrétű feladatainak megoldása az előzőkben foglalt szellemiség ajánlása mellett csak a tanulók számára biztosított jogok és kötelezettségek arányos érvényesítése, valamint az iskola életének belso rendjét meghatározó szabályok megtartása mellett lehetséges.

A kitűzött célok csak azok közös vállalásával, egy irányba ható közös erőfeszítéssel válhatnak valósággá. Ezért az iskola együttműködésre hívja-várja nemcsak a falai közt az életre készülő, tanuló-nevelődő diákokat, hanem azok szüleit, családjait is. Mindannyiunknak törekednünk kell a jó lehetőségének mindenkori közös-együttes felmutatásával olyan helyzeteket teremteni, amelyeknek közegében mindenkitől a legjobb képességei és tisztessége szerinti választást-döntést várhatjuk, vagyis amelynek világában mindenkiből kihozzuk a lehetséges jót. Ez kettős, vagy többszörös különösen relativizált ráhatások és a következetlenség közegében nem lehetséges.

Az elveket vállalni kell, ezért az iskolába történő felvétel feltételeként várjuk a szülők aláírással megerősített nyilatkozatát, amelyben kijelentik, hogy ismerik házirendünket /hozzáférhetőségét biztosítjuk/ és felelősséggel vállalják a benne foglaltakat. Ezután minden tanév kezdetén mindenkitől /tanulók és szüleik/ elvárjuk, hogy aláírásával igazolja értékeink, céljaink és követelményeink vállalását. /Ez az első osztályfőnöki órákon, illetve első szülői értekezleteken - a házirend ismételt ismertetésével összefüggésben - történik./


Nyomtatható verzió

Az oldal folyamatosan frissül A weboldal motorja: Írj az oldal karbantartójának