Főoldal | Aktuális | Levelezés | Naptár | Honlaptérkép | Elérhetőségeink | Tanusitvany

.: Menü :.

Diákkamara

Pingvin SZIGet

Vezetőség

2011/2012

2010/2011

2009/2010

2008/2009

2007/2008

2006/2007

2005/2006

Végzősöknek Szent Ignác Szakkollégium

Calasantius Ifjúsági Üzletiprogram 11-es évfolyamosoknak

.: Névnap :.

Ma Gedeon, Johanna napja van!


.: Linkek :.

Belső Udvar Fejlesztése

az Iskolaszépítő Program keretében

I. A felhasználás lehetőségei

A Belső Udvar az épület egyik olyan különleges adottságú tere, mely más gimnáziumokkal összehasonlítva egyedülálló. Olyan közösségi tér, mely szabadon tölthető meg különféle szabadidő-eltöltési funkciókkal, az elmúlt években azonban pusztán mint raktár és növénytemető lett alkalmazva. Voltak már itt kenuk, leselejtezett padok, székek, most pedig épp a buborék tárlóhelye. Ezekhez társul az elmohásodott, koszos padlóburkolat és a hó súlya alatt összetört, behorpadt, szocreál stílusú lámpák. Mindezek bizonyosan méltatlanok a tervezők eredeti elképzeléseihez!

Ha a Belső Udvar felhasználásán elgondolkodunk, biztosan elsőként merül fel mindenkiben az ötlet, hogy olyan szabadtér, ahol kultúrált és ellenőrizhető keretek között tudják a diákok eltölteni szüneteiket, lyukasóráikat. Mindezt anélkül, hogy zavarnák az udvari testnevelésórákat, vagy ott sportolókat. Azonban önmaga is hordoz sportolási lehetőségeket: tollaslabda, ping-pong, csocsó… A korábbi felmérések szerint pedig kiválóan alkalmas szabadtéri koncertek, előadások megtartására, jó akusztikája miatt.

Ezen lehetőségek keltették fel figyelmünket, amikor a Belső Udvar rehabilitációjának tervét megfogalmaztuk. Olyan teret képzelünk el, amely egyszerre biztosítja a nyugodt környezetet és az aktív kikapcsolódást, mindezt pedig az iskolához illő (barokk)stílusban és hangulatban igényes eszközökkel, kiegészítőkkel.

II. A program részletei

a) Padosítás

Az elkezdődő padosítási program keretében ide is a diákok által szavazással megválasztott padokat terveztünk, számszerűen legalább 10et, melyet az igényeknek megfelelően lehet bővíteni. A padokat a gödi piarista asztalosok közreműködésével szereznénk be, és itt is meghirdetjük a padadományozás lehetőségét: szülők, cégek adományait várjuk, melyért cserébe az általa adományozott padon ezt egy réztáblán is megköszönjük. Ez egyrészt reklámlehetőség, másrészt az adomány adókedvezményekkel is jár!

b) Növények

A Belső Udvar nagy területét, és talán némiképp zavaró körbehatároltságát nagyméretű növényekkel és virágokkal törjük meg. Hangulatos kertecske jön ezáltal létre, mely övezi a padokat és asztalokat. Ehhez is szeretnénk a szülők segítségét kérni, hogy az otthon már megunt, fölösleges, vagy a lakást kinőtt nagy növényeiket adják az iskolának, így azok biztosan jó helyre fognak kerülni, és erősítik a diákok személyes kötődését a megépített szép iránt.

Az eddigi tapasztalatok alapján egyedül a növények locsolása problematikus pont, de a diákság bevonásával tovább erősödik az előbb említett ’értékekhez való ragaszkodás’.

c) Új lámpák

A Belső Udvarra szánt új, kovácsoltvas jellegű kandelábereket már a nyáron, kedvezményes áron sikerült beszereznünk, így azok már csak a felszerelésre várnak. Ráadásul az eddigi 8 lámpa helyett 12 db lesz a megújuló udvaron, ami annak esti kihasználását is jobbá teszi.

d) Kerti pavilonok

e) Kávézó terasz

f) Csocsóasztal

A virágokhoz hasonlóan, szintén a barátságosabb és változatosabb környezet megteremtése érdekében terveztünk két kerti pavilont is, melyek alá kovácsoltvas kávézóasztalok és székek, padok kerülnének. Konkrétan ezek lennének azok a helyek, ahol a diákok eltölthetnék szünetüket, ki tudnának ülni a büfében vásárolt szendvicsekkel, italokkal, vagy akár délutánonként és lyukasórákban tanulni. Sőt, a férőhelyek miatt akár szabadtéri órák megtartására is alkalmas lenne ez a hely. Korábban ez főleg a nyelvórák esetében volt népszerű, de a végzős osztályok mostanában is gyakran szerveznek tételkidolgozó extra órákat az udvaron…

A tavaszi és kora őszi jó időben ide kerülne (fedett helyre, ponyvával védve) a szintén évek óta használaton kívüli csocsóasztal is. Itt a korábbi helyével ellentétben jobban szem előtt van a tanárok számára is, így könnyebben megóvható a rongálásoktól.

g) Kulturális programok, koncertek

h) ’Belső Udvar Előszobája’

Korábbi felmérések alapján egyértelmű, hogy a Belső Udvar különleges akusztikájának (és hangulatának) köszönhetően alkalmas szabadtéri klasszikus zenei és kóruskoncertek, valamint színdarabok rendezésére. Ehhez szükséges egyrészt a fény- és hangtechnika kiszolgálásának (áram) megoldása, másrészt színpad építése. Utóbbira praktikus megoldás lenne egy könnyen mozgatható, szállítható ’mobilszínpad’, mely alkalomadtán más helyeken (nagyudvar, Békefi Terem, Tükörterem…) is használható lenne, és nem lenne szükségszerű annak állandó szabadtéren tárolása.

Sajnos jelenleg a belső udvarra nyíló ajtók is romos állapotban vannak, így a program keretében szükséges azok felújítása is!

A Belső Udvar különböző funkcióinak variálhatóságát jól mutatja, hogy például a koncerteken az ülőhelyeket az amúgy is itt levő székek, padok adnák.

Ezekhez a programokhoz kapcsolódik hozzá szervesen a szintén régóta méltatlan funkciókkal hasznosított, eredetileg azonban a Belső Udvar főbejárati megközelítését biztosító átjáró átalakítása. Ezt a szobát jelenleg tisztítószerraktárként használják, azonban a raktár más, jobb helyekre is át tudna költözni. Ebben az esetben ez a központi helyen lévő, praktikus kis terem szolgálhatna a Belső Udvar előszobájául (megint csak az eredeti funkció visszaállításáról van szó). Beépített szekrényt tervezünk ide, ahol egyrészt tárolható lenne a Pingvin SZIGet teaházának elválasztó paravánjai, másrészt a kulturális programok alakalmával a fellépők öltözőjeként szolgálhatna. A téli hétköznapokon pedig ide kerülne a csocsóasztal, amely itt is ellenőrzött helyen lenne. A kényelmet pedig a Pingvin SZIGet párnáinak tárolására alkalmas padok biztosítanák.

Külön érdemes kiemelni azt a lehetőséget, hogy a nemrég átadott Pingvin SZIGettel, Tükörteremmel, és a felújítás alatt lévő Bejárati Aulával összekapcsolva egy hatalmas, színvonalas rendezvények megtartására alkalmas tér jönne létre. A Belső Udvaron koncertek, a Tükörteremben táncház, a Pingvin SZIGeten teaház (és konyha), a Bejárati Aulában pedig fogadások, svédasztal és ruhatár (menzafolyosó révén) alakítható ki. Már a Pingvin SZIGet berendezésénél is igyekeztünk ezeket figyelembe venni, így megfelelő számú székkel és asztallal van felszerelve mindezek megszervezéséhez!

III. Költségek, hosszú távú befektetés

A Belső Udvar rehabilitációjához kérjük az Alapítvány, és a Szülői Munkaközösség támogatását, hogy az idei évben a Jótékonysági Bál bevételével támogassa ezt, az Iskolaszépítő Programban kiemelt helyen lévő tervet! A költségek lefaragása végett szervezzük a padadományozást és a növények ’házi’ beszerzését, valamint a gödi piaristákkal való különleges finanszírozási kedvezményeket.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az előbb dióhéjban felvázolt rendezvényközpont kialakítása révén a bérbeadás során mindez (nem is olyan) hosszú távon megtérülő befektetés lenne!

IV. Fenntartható értékek

Mint minden szépet, és értéket teremtő vállalkozás, az Iskolaszépítési Program, és azon belül a Belső Udvar fejlesztése esetében sem elég az igényesen kialakított környezet megteremtése, hanem szükséges annak igényes hasznosítása és leginkább gondozása is.

Erre törekszünk a Pingvin SZIGet diákkamarás üzemeltetése során is, mivel csak akkor tarthatóak fönn hosszú távon is az értékek, ha mindig van egy újabb és újabb csapat, akiknek a megálmodókhoz és megvalósítókhoz hasonlóan, fontos az eredeti terv gondozása, továbbvitele.

Ezért szervez a Diákkamara közös tisztító-fejlesztő délutánt a Belső Udvarra, hogy összeálljon ez a csapat, akik előremozdítják a terveket, gondozzák a növényeket, és mivel munkájuk van benne, mindig megőrzik annak értékeit.

Csak mindezek tudtában és következetes betartásával lehet a programot sikerre vinni.

Bízunk a program sikerében, és a Szülők valamint a Diákok támogatásában!

Szalay József, Turócziné Pesty Ágnes

Boromissza Júlia, Kovács Dalma, Váczi Gyöngyvér, Timár Benedek

2007. szeptember 23.


Nyomtatható verzió

Az oldal folyamatosan frissül A weboldal motorja: Írj az oldal karbantartójának