Főoldal | Aktuális | Levelezés | Naptár | Honlaptérkép | Elérhetőségeink | Tanusitvany

.: Menü :.

Oktatás

Munkaközösségek

Német munkaközösség

Angol munkaközösség

Újlatin munkaközösség

Történelem munkaközösség

Matematika munkaközösség

Fizika és informatika

Természetbúvár munkaközösség

.: Névnap :.

Ma József, Bánk napja van!


.: Linkek :.

.: Munkaközösségek :.

Német Munkaközösség

Bayerné Gombási Zsuzsa

A német munkaközösség beszámolója a 2006–2007-es tanévről

A megváltozott érettségi rendszer miatt ebben a tanévben újabb lépéseket tettünk annak érdekében, hogy tanulóink mind a záróvizsgákra, mind az új típusú írásbeli és szóbeli érettségi vizsgákra jól felkészüljenek. A munkaközösség tagjai egyetértenek abban, hogy egységesíteni kell a vizsgakövetelményeket. Ennek jegyében közösen dolgoztuk ki az érettségi tételeket. A záróvizsga követelményrendszerét hozzáigazítottuk az érettségi követelményrendszerhez. Az előrehozott vizsgákra egyre többen jelentkeznek. Ez újabb kihívást jelent tanulóknak, felkészítő tanároknak egyaránt.
Ebben az évben is arra ösztönöztük tanulóinkat, hogy különböző versenyeken, pályázatokon induljanak. A Diákakadémia pályázatán több kategóriában is lehetett indulni: vers-, prózafordítás, tanulmány írása. A tanulmányban német nyelven az 1956-os magyar forradalomról kellett írni. Az eddigi gyakorlattól eltérően a pályázat kiírásánál arra gondoltunk, hogy a tanulók tanulmányozni fogják az 1956-os magyar forradalomról szóló irodalmat, vagy interjút készítenek a még élő szemtanúkkal, és dolgozatukat a tudományos munkák formai követelményeinek megfelelően (szakirodalomra hivatkozás, irodalomjegyzék összeállítása, tartalomjegyzék stb.) készítik el. Örömmel állapíthatjuk meg, hogy volt olyan dolgozat, amely ennek az elvárásnak maradéktalanul eleget tett.
Az előző évekhez viszonyítva a fordítások szakmai színvonala emelkedett. Megfigyelhető, hogy néhány tanuló már évek óta él a pályázás lehetőségével, és szabadidejében szívesen fordít szépirodalmi szövegeket német nyelvről magyarra.
A katolikus iskolák között meghirdetett prózamondó versenyen iskolánk tanulója, a 7.b osztályos Bánki Dániel harmadik helyezést ért el. A versenyzők egy kötelező és egy szabadon választott legendát mondtak el Szent Erzsébet életéből. A résztvevők közelebbről megismerkedhettek Erzsébet életútjával, és lehetőségük nyílt arra is, hogy kapcsolatot teremtsenek más iskolák tanulóival.
Májusban a XI. kerületi Polgármesteri Hivatal Oktatási és Kulturális osztálya kezdeményezésére szakemberek a 7.b osztály tanulóinak beszédkészségét mérték fel német nyelvből. A részletes értékelést eljuttatják iskolánk igazgatójának.
Az idei tanévben is folytatódott a landshuti Gymnasium Seligenthal ciszterci gimnáziummal kialakított cserekapcsolatunk. 2006. október 6-13. között 16 diákot és két kísérő tanárnőt láttunk vendégül iskolánkban, 2007. március 16-23. között pedig mi tettünk látogatást Landshutban és környékén. A cserekapcsolat főkoordinátora Gáll Zsófia, de több kolléga is bekapcsolódott a munkába: a munkaközösségből Berzsenyi Eszter és dr. Vincze László, más munkaközösségekből Szendrődy Dorottya, és Szabó Gábor, akiknek külön nagyon köszönjük a segítségét. Nagy öröm, hogy ez a cserekapcsolat már négy éve fennáll, s évről-évre egyre olajozottabban működik. Jó tudni, hogy a német cserepartnerekkel való kapcsolat sok diák számára később is megmarad, s ez lehetőséget kínál a barátságok elmélyítésére, a nyelv gyakorlására, egymás kölcsönös meglátogatására. Az érdeklődők az idei csere programjáról olvashatnak még cikket az évkönyvben.

Bayerné Gombási Zsuzsa


Creation:2004-03-20

Nyomtatható verzió

Az oldal folyamatosan frissül A weboldal motorja: Írj az oldal karbantartójának