Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium
1114 Budapest, Villányi út 27.
www.szig.hu | info@szig.hu | Tel.: +36 1 488-56-59 Fax: +36 1 488-56-85


A Latinovits Zoltán Diákszínpad Balatonszemesen szerepelt

Szeptember 19-én szombaton a Latinovits Zoltán Diákszinpad Balatonszemesen vendégszerepelt. A szinjátszókört a helyi Latinovits Zoltán Művelődési Ház és a Balatonszemes Fürdőegyesület közösen hívta meg a színész szeptemberi születésnapja alkalmából.

Latinovits Zoltán, aki 60 éve 1949-ben érettségizett a itt a Szent Imre Gimnáziumban sokféleképpen kötődött Balatonszemeshez. Itt töltötte nyarait, és itt a balatonszemesi vasúti átjáróban veszítette életét 1976. június 4-én. Azóta a balatonszemesi temető zarándokhely. Ezen a napon minden évben megemlékezést tartanak sírjánál, amelyen egy derékba tört életútját kifejező, álló és fekvő bazaltoszlop áll, puritánságára emlékeztető kovácsoltvas kereszttel. Balatonszemesen néhány évvel a halála után emlékkiállítás nyílt, amely felidézi életútját (többek között látható Latinovits Zoltán érettségi tablójának másolata), fontosabb szerpeit. Néhány éve itt a Latinovits Zoltán Művelődési Házban rendezik az országos Latinovits Zoltán szavalóversenyt. Szemesen él még 100. évében járó édesanyja Gundel Katalin, Tinka néni, aki a híres Gundel család gyermeke. (Latinovits Zoltán, ahogy visszaemlékezéseiben írja a Gundel étterem épületében látta meg a napvilágot.) Néhány hete temették el szintén ide a szemesi temetőbe féltestvérét Bujtor István színészt.

A színjátszókör tagjai megérkezésük után felkeresték a temetőben Latinovits Zoltán sírját és Lukácsi Huba tanár úr megemlékező szavai után virágot helyeztek el rajta. Az előadás este 7 órakor kezdődött, a nézőtér zsúfolásig megtelt.. Nagyszámban eljöttek a helyi iskolások és családjaik, illetve az itt nyaraló budapestiek, köztük sokan a gimnázium tanulói. Az előadást követő fogadáson Lukácsi Huba tanár úr elmondta, hogy különösen fontos neki és a diákoknak Balatonszemes, hiszen itt alakult a színjátszókör 1986-ban. A Művelődési Ház vezetője Róka László és a Fürdőegyesület elnöke, Czirják Mariann köszöntötte a Diákszínpadot és reményüket fejezték ki, hogy a jövőben is szívesen látnák a színjátszókört Szemesen.

Érdekességként még annyit, hogy a Szent Imre Gimnázium épületét tervező Walder Gyula tervezte Balatonszemesen a Vigadó épületét , ami a két világháború közti társadalmi élet középpontja volt.

A képek nagyításához kétszer kell rákattintani!

Creation:2009-10-31 10:52

Upload:2010-09-25 23:42:14