Főoldal | Aktuális | Levelezés | Naptár | Honlaptérkép | Elérhetőségeink | Tanusitvany

.: Menü :.

Simplex

Korábbi filmek

Simplex programja

.: Névnap :.

Ma Gedeon, Johanna napja van!


.: Linkek :.

Simplex (2007 ősz-tél)

nov. 15.: Az íj (Kim Ki-Duk, 2005, dél-koreai-japán)

A világszerte népszerű rendező filmje elégikus példázat egy hatvanéves öregember plátói szerelméről, aki egy nyílt tengeren horgonyzó hajón él. Az idős tengerésznek egy tizenhat éves lány a társa, akit kiskorában talált meg, maga nevelt fel, majd beleszeretett. A férfi tehetséges íjász; türelmesen számolja a lány tizenhetedik születésnapjáig hátralévő napokat, amikor tervei szerint elveszi őt feleségül. Egy nap fiatal fiú érkezik az öreg hajóra… A rendezőre jellemző többértelmű, költői-szimbolikus és filozofikus filmnyelvvel találkozunk ebben a munkában is.

nov. 22.: A lé meg a Lola (Tom Tykwer, 1998, német)

Manni pénzbehajtóként dolgozik egy meglehetősen sötét ügyletekkel foglalkozó autókereskedőnél. Egy szerencsétlen alkalommal a gondjaira bízott pénznek nyoma vész. Amennyiben nem adja le főnökének a pénzt 20 percen belül, meghal. Végső kétségbeesésében felhívja barátnőjét, Lolát, és ezzel megindul a rohanás. A pénz megszerzésének több módja is van: kérés, rablás, fenyegetés, szerencse. Lola szépen végigfut mindenen. Ám mindez több történet, a sors játéka. Utazás álmok és lehetőségek között. Ha valami nem jön össze, lehet újra kezdeni…

dec. 13.: Esküvő (Pavel Lungin, 2000, orosz)

A Simplex a téli hónapokban orosz filmekből válogat. A sorozat első darabja ez a vígjáték, ami a mai Oroszországnak tart görbe tükröt. Tánya, a gyönyörű, fiatal nő Moszkvából visszatér abba a kisvárosba, ahol született. Néhány évet a fővárosban töltött, modellként tevékenykedett - legalábbis ezt állítja -, de a gyanakvó falusiak szerint ki tudja, mivel kereste a kenyerét… Gyermekkori szerelme, Miska a helyi bányában dolgozik. Tánya feleleveníti az érzelmeket, s Miska végre megkéri a kezét. Az esküvői előkészületek nem zökkenőmentesek. A helyi bánya vezetője Tanya volt barátja, akiről kiderül, hogy szadista maffiafőnök… A brilliáns film teljes szereplőgárdája (Lipka város lakossága) elnyerte a 2000. évi cannes-i filmfesztivál legjobb színészcsoportjának járó díjat.

dec. 20.: A visszatérés (Andrej Zvjagincev, 2003, orosz)

A történet igen egyszerű: két fiú, Ivan és Andrej élik eseménytelen életüket egy kisvárosban. Anyjuk egyedül neveli őket. Egy nyári nap váratlanul betoppan az apjuk, akit tíz éve nem láttak, és minden bevezetés és magyarázat nélkül átveszi az irányítást az életükben. Különös kirándulásra viszi őket: horgászni mennek egy távolabbi szigetre, azonban hamar kiderül, hogy a kirándulás inkább afféle nevelő célzatú erőpróba. Az idősebbik, Andrej hajlik rá, hogy teljesítse apja parancsait, de a konok és bizalmatlan Iván állandóan ellenáll. A három ember kapcsolata egyre feszültebb lesz. Mígnem egy nap apja olyan feladatra kényszeríti Ivánt, amely végzetes következményekhez vezet. A film a 2003-as velencei filmfesztivál fődíjasa.

jan. 10.: Etűdök gépzongorára (Nyikita Mihalkov, 1977, orosz)

A Csehov Platonov című befejezetlen drámája alapján készült remekműben egy fülledt nyári napon a birtokra lassan megérkezik a zajos, vidám vendégsereg. A fecsegő, tréfálkozó szavak azonban fokozatosan lelepleződnek. A tréfák mögött az emberi viszonyok, ambíciók, szerelmek és tragédiák finom szövésű hálója válik láthatóvá, a „szép, tiszta élet” végleges elvesztése, a hazug élet teljes reménytelensége, ahogyan azt a kétségbeesett Platonov végül önmagának is bevallja.

jan. 17.: Jules és Jim (Francois Truffaut, 1961, francia)

A francia újhullám egyik alapműve, a filmtörténet egyik legszebb, egyben legtalányosabb alkotása. Az előkelő származású, titokzatos francia asszony, Catherine két férfit - két jóbarátot - szeret egyszerre, és nem tud - vagy nem is akar - választani közülük. A harmóniát és beteljesülést soha el nem érő szerelem körforgásának Catherine vet tragikus véget. Szellemes, egyszerre frivol és erkölcsös, líraian érzékeny és játékos film.

jan. 24.: A mozigépészek kedvenceiből


Nyomtatható verzió

Az oldal folyamatosan frissül A weboldal motorja: Írj az oldal karbantartójának