Főoldal | Aktuális | Levelezés | Naptár | Honlaptérkép | Elérhetőségeink | Tanusitvany

.: Menü :.

Szervezeteink

Cserkészet

Rege Néptáncegyüttes

Ciszterci Diákszövetség

Ifjúsági Tagozat

Szülői Szervezet

.: Névnap :.

Ma Gedeon, Johanna napja van!


.: Linkek :.

A Ciszterci Diákszövetség Budai Osztálya

Gimnáziumunk 1912. szeptember 5-én nyílt meg a Váli úti elemi iskola III. emeletén. Az első érettségi vizsga 1920-ban volt.

A hazai 5 ciszterci gimnázium (Buda, Székesfehérvár, Eger, Pécs és Baja) összefogásával jött létre a Magyar Ciszterci Diákszövetség. Tevékenységét - elsősorban praktikussági okokból - gimnáziumonként megalakult osztályokban működve fejtette ki egészen az egyházi iskolák államosításáig, 1948-ig. Mivel az ország központja Budapest, így a vidéki gimnáziumokban végzettek, ha Budapestre költöztek, szívesen bekapcsolódtak a Budai Osztály tevékenységébe.

A 4 évtizedes kényszerszünet után, még a Szent Imre gimnázium rendi kézbe adása előtt a Ciszterci Diákszövetség 1989-ben újra megalakult Nagyvenyimben (egykori ciszterci birtok), majd 1994-ben visszaállt az államosítás előtti jól bevált gimnáziumonkénti osztályrendszer. Azóta működik újra a Ciszterci Diákszövetség Budai Osztálya is.

A Szövetség, majd a Budai Osztály először a 433. sz. Szent Bernát cserkészcsapat otthonában a Bartók Béla út 15/d. alatt tevékenykedett, 2000-ben tért vissza az Osztály a gimnáziumba, ahol az összejövetelek jelenleg általában az egykori kápolnában vannak. (A találkozókon megjelenők szívesen vásárolják a mostani diáklapot, a Pingvint.)

A találkozókon általában az öregdiákok közül, esetenként más egyházi iskolába járt, kiemelkedő karriert, tudományos fokozatot elértek, akadémikusok tartanak pályájukról ismertetést.

Ezekről az összejövetelekről a Budai Osztály évente háromszor megjelenő „Budai Fehér-Fekete" c. tájékoztatója számol be.

A Budai Osztály várja tagjai közé a Szent Imre Gimnáziumban most végző fiatalokat, bízva abban, hogy ők átveszik a diákszövetségi stafétabotot az 1948 előtt végzettektől. Az „öregek" mindig büszkén hivatkoznak arra, hogy a cisztercieknél végeztek, számos esetben hallani a rádióban és látható a televízióban egy-egy előadás, interjú, ugyanezt várják a most és a jövőben végző fiataloktól is. Ez az iskola mindeddig és ezután is megérdemli diákjai és öregdiákjai megbecsülését!

Dr. Mészáros Imre


Nyomtatható verzió

Az oldal folyamatosan frissül A weboldal motorja: Írj az oldal karbantartójának