Főoldal | Aktuális | Levelezés | Naptár | Honlaptérkép | Elérhetőségeink | Tanusitvany

.: Menü :.

Továbbtanulás

Nyílt napok

Kétszintű érettségi

Keresztény Gólyatábor

.: Névnap :.

Ma József, Bánk napja van!


.: Linkek :.

Miért hasznos dolog mégis a Nyílt Nap?

avagy az ELTE-TTK-s nyílt nap rövid összefoglalója


A nyílt napokról sokan sokfélét mondtak idáig nekem. Negatívumként felhozták azt, hogy ez csak amolyan kampány, ahol még minden egyszerűnek, szépnek és jónak ígérkezik, és hogy az egyetemek ezzel csak hallgatókat igyekeznek toborozni. Mások hasznosnak tartják, mert így a diák 3D-ben is megláthatja, hova adja be a majdan a jelentkezési lapját, megéri e, és valóban itt tud felkészülni a jövőét illetően. Nos, én személy szerint a nyílt napról hazafele, ez utóbbi táborhoz tartozónak éreztem magam, lássuk miért.
Mire osztálytársaimmal megérkeztünk az ELTE Pázmány Péter sétányon lévő C épületébe, már igen nagy tömeg gyülekezett, de nem csak felvételizni kívánó diákok, hanem szülők, középiskolai tanárok is. Egy gyors regisztrációt követően kezünkbe adtak egy programfüzetet, ahol az szerepelt, hogy milyen előadások, hol, mikor és kivel lesznek. Szerepelt ezek között a Bologna-rendszerről, a hallgatói életről és a felvételi eljárásról szóló központi előadás, a karok és laboratóriumok bemutatói és egyéb informálódási helyek, például a Hallgatói Önkormányzat.
A legnagyobb forgalmat bonyolító helyek azonban a standok voltak, ahol a különböző szakokról lehetett kérdezni. Osztálytársammal szinte már versenyeztünk azon, ki tud bonyolultabb, mégis fontos kérdést feltenni, de legnagyobb csodálkozásunkra, egy sem volt, amire ne tudtak volna válaszolni! Szakosodási lehetőségek, kötelező tárgyak, elhelyezkedés, mit is csinál pontosan egy geológus, hány diákot rúgnak ki egy félévben…egyszóval minden ami régóta foglalkoztatott minket. A hallgatók pedig nem szépítettek, kerek perec elmondtak mindent, jót és rosszat egyaránt, tehát azzal nem lehetett megvádolni őket, hogy csak reklámfogásként kezelik az ügyet.
A száraz tények mellett persze egy kicsit bemutattak a tudományukból is, a kémiásoknál ezüsttükörpróbákat lehetett végezni, a biológiás standnál egerek rohangáltak, a környezettanosoknál pedig újrahasznosított papírból készült székeken ülve tehetted fel a kérdéseidet. Mindemellett körbevezették az érdeklődőket az ásványtárban, benézhettek a Paleontológiai Múzeumba vagy akár próbaérettségit írhattak.
Összegzésként elmondhatom, hogy egyáltalán nem bántam meg, hogy eljöttem ide, mert rengeteg tájékoztató anyagot kaptam, mind a karokról, mind a felvételi követelményekről, mind arról, hogy milyen is lehet az egyetemi élet. Sokáig azt hittem, hogy az egyetemisták mind nagy és komoly emberek, de itt a Természettudományi karos hallgatók között nem éreztem magam olyan kicsinek, és olyan emberek között lehettem, akik hasonló célt tűztek ki maguk elé, hogy tudásukhoz mérten helyrehozzák, megelőzzék a természetet ért károkat, vagy tanárként neveljék az ifjúságot a környezettudatos szemléletre, vagy akár felfedezzenek, kutassanak, hogy ez a Föld számunkra ne csak szállás, hanem otthon is legyen. Személy szerint én nagyon sokat nyertem ezzel a nappal, mert láthattam magam előtt, hogy amit elterveztem és amit tehetek, az akár itt is megvalósulhat. Szóval, maradok azon a véleményen, hogy aki tudja, vagy akár csak sejti, hogy hová szeretne továbbtanulni, az mindenképp érdeklődjön nyílt napok után, és beszélgessen ott el hallgatókkal, 100%-ig megéri, hisz igazán csak ők tudják, hogy amit az adott egyetemen megtanulsz, azzal mit tudsz kezdeni a valóságban. Egy másik dolog, amit még úton-útfélen hangoztattak a hallgatók, hogy nyelvvizsga nélkül nem érdemes megkezdeni az egyetemet, mert ott már sokkal kevesebb időnk lesz a nyelvtanulásra, és nyelvvizsga nélkül ma már nem tudunk messzire menni, de ez egy másik történet. Akit még bővebben érdekel a Természettudományi kar, az ELTE, vagy a felvételi ide annak a következő honlapokat tudom ajánlani:
www.elte.hu, http://ttk.elte.hu, vagy www.felveteli.elte.hu

Ágh Nóri


Nyomtatható verzió

Az oldal folyamatosan frissül A weboldal motorja: Írj az oldal karbantartójának