Főoldal | Aktuális | Levelezés | Naptár | Honlaptérkép | Elérhetőségeink | Tanusitvany

.: Menü :.

Oktatás

Munkaközösségek

Természetbúvár munkaközösség

Biológia

Földrajz

Madrábarát iskola

.: Névnap :.

Ma Lenke napja van!


.: Linkek :.

.: Természetbúvár munkaközösség :.


.: Természetbúvár munkaközösség :.

Zöld lelkitükör

Hajtsátok uralmatok alá, vagy inkább legyetek gazdái a Földnek?


Ma a Magyarországon élő emberek túlnyomó többsége a Föld 1 milliárd csúcsfogyasztója közé tartozik. Te is. Közvetve vagy közvetlenül, de felelős vagy mindazért a kárért, amit az emberiség a Föld erőforrásaiban, bioszférájában okozott, okoz. A Föld nem lenne képes a jelenlegi népességet a te fogyasztási szokásaidnak megfelelő életszínvonalon eltartani. Szerencsés helyre kell születni? Ennyi? Környezetünk védelme, mely saját utódaink életlehetőségeinek védelmét is jelenti, hosszú távon történő gondolkodást igényel, valamint mértékletességet, tudatos lemondást, a fogyasztás helyett az adás kultúráját és a lehetséges apró lépések megtételét. Hol tartasz ebben? Mit sikerült már megtenned?A tudatos vásárló 10 pontja:


1. A pénzeddel szavazol!
A vásárlás a Te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, mit nem. Ne támogasd a környezetszennyezést, vegyszerezést, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását. Megveszed csak azért, mert új?

2. Cetli
Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged! A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz 'polctrükkökre'! Tényleg annyira fontos, hogy megvegyed, hogy neked is legyen? Nem lehet, hogy csak a reklámnak ültél fel megint, ami el akarja ezt hitetni veled? Nem lehetne a meglevőt még használni, esetleg megjavítani vagy megjavíttatni?
3
. Helyben
A nagy bevásárlóközpontok helyett vásárolj piacon, vagy helyi boltban! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, így a helyi környezetedet támogathatod, valamint kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez! Néztél már körül a használt ruhák között?
4. Mennyi szemetet viszel haza?
A szemét értelmetlen pénzkidobás Neked, és terhelés a környezetnek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel! Vigyél magaddal táskát, szatyrot, ne fogadj el zacskót mindenhol! Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat! Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást!
5. Keresd a természetest!
Ne dőlj be a szép külsőnek és a vicces dumának: kerüld a mesterségesen előállított, tartós ételeket.

(ementáli jellegű sajtkészítmény, eredeti burgonya ízű chips)
6. Olvasd el a címkéket!
Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg káros (és felesleges) anyagot tartalmazhatnak. Megnézed

vásárláskor, hogy az áru környezetbarát anyagokból, technológiával készült?
7. Erőszakmentes szépség
Válassz olyan kozmetikumokat, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, illetve nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat!
8. Tartós használat!
Törekszel-e tartós cikkek vásárlására, vagy egyetlen szempontod, hogy minél olcsóbb legyen? Egyszer használható termékeket veszel, használsz olyankor, amikor lehetne helyette mást is? Vegyél akkumulátort elem helyett; üveg vagy legalább elmosható műanyag poharat, tányért, műanyag helyett stb.
Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár.
9. Frisset
Friss, hazai idényzöldséget és -gyümölcsöt vegyél az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett! Vegyél friss tejet üvegben a piacon, a csíramentesített, ultrapasztőrözött dobozos helyett!
10. Nem mindegy!
Ha nincs is tökéletes termék, keresheted mindig a jobbat. Legyél tudatos: járj utána, hogy ki állítja elő, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül!

(vö: www.tudatosvasarlo.hu)

Szemét kérdések

1. Mi kerül otthon a szemétbe?

Boltban vásárolod a műanyagba csomagolt ivóvizet, mert a csapból jövő ihatatlan? Bedőltél? Mi lesz a PET palackkal? Legalább kilapítva külön gyűjtöd, ha már nem visszaválthatót vettél?

Hova kerül a használt írólap? Lehetne esetleg még a másik oldalára is írni, rajzolni! Külön gyűjtöd a papírhulladékot?

Tedd félre az üres dobozokat, műanyag zacskókat, később pont ilyet fogsz keresni!

Nem lehetne a kertetekben komposztálni a zöldség, gyümölcs hulladékot, ételmaradékot?

Mi lesz a veszélyes hulladék sorsa nálatok? Az elem, az elemgyűjtőbe, lejárt gyógyszer a patikába kerül?

Mi teszel a feleslegessé vált, divatjamúlt ruhákkal, tárgyakkal? Nem lehet, hogy valaki örülne még neki?

2. Mi kerül otthon a lefolyóba?

Mennyi vizet pocsékolsz el fürdés, zuhanyzás címén? Hány csap csöpög a lakásotokban? Környezetbarát mosóport használsz? Tényleg ki kell mosni ennyi használat után azt a ruhát, vagy csak megszoktad, hogy mindig tisztát veszel? Víztakarékos WC-tartályotok, mosogatógépetek van? Kerül-e veszélyes anyag a lefolyóba (étolaj maradék, festékek, oldószerek)?

3. Mit hagysz el az utcán? Kiránduláson?

Az almacsutka, a dinnyehéj, a papír ugyan lebomló anyagok, de nem mindegy, hogy addig is kinek kell néznie! Ha te nem látod, akkor már mindegy is? Hova kerül csokipapír (műanyag), chipszes zacskó. Muszáj dobozos üdítőt igyál? Mi lenne, ha kulacsot vinnél magaddal? Nem jó a szalvéta a drága alufólia helyett a szendvicsednek? Hova repül a csikk a szádból? Ha a természetben kell a nagydolgodat elintézned, legalább elásod utána?


Életbevágó kérdések

1. Az élet tisztelete

Nem csak a felebarátunkat érdemes szeretnünk, hanem az egész teremtett világot is! Egy növényi vagy állati élet elpusztítása csak akkor lehet indokolt, ha abból valami nagyobb jó, nagyobb érték származik. Minél fejlettebb, értékesebb, ritkább élőlényről van szó annál inkább igaz mindez. Szoktál-e értelmetlenül elpusztítani, leszakítani, eltaposni, megkínozni élőlényeket? Fölösleges hangoskodással, magnóbőgetéssel zavarod-e a természet nyugalmát? A házadba kerülő „vendégekkel” hogyan bánsz el? Használsz-e riasztószert az irtószer helyett, ha megteheted? Megpróbálod-e élve kijuttatni a szobádba tévedt ritka vendégeket (pókokat, lepkéket, bogarakat – seprűvel, ronggyal, lapáttal)? Gondját viseled-e háziállataidnak? Tisztában vagy azok jogos igényeivel? Nem fogyasztasz-e túl sok húst? (Ugyanakkora földterület sokkal több növényt és növényevőt tarthat el, mint ragadozót!)

2. A tiszta levegőért

Szenvedélyeddé vált-e a dohányozás? Az általad kifújt füstöt kinek kell még beszívnia? Mennyit használod az autód, motorkerékpárod? Lusta, kényelmes vagy, vagy tényleg indokolt és kikerülhetetlen? Veszel-e fel még valakit, ha már úgyis kocsival kell menned? Autósként vigyázol-e a kerékpárosokra, gyalogosokra a sebességkorlátozások figyelembevételével? Segíted-e a tömegközlekedést (buszsáv tiszteletben tartása, autóbusz előreengedése)? Váltasz-e bérletet, jegyet, ha közjárművet használsz, vagy megmagyarázod csalásodat? Takarékoskodsz-e az árammal, fűtéssel lakásodban, munkahelyeden? Támogatsz anyagilag, munkáddal valamilyen környezetvédelmi kezdeményezést? Mersz e apró dolgokat tenni, esetleg szót emelni a környezetvédelem érdekében, vagy azzal áltatod magad, hogy azon a kicsin nem múlik semmi?

(vö:www.humusz.hu)

A Teremtés könyvében leírtakat sokáig mintha rosszul értelmeztük volna. Nem az ember az egyetlen teremtmény, amely értéket hordoz, s nem lehet a különböző élőlényeket, a környezetünket a saját gazdasági érdekeink szerint felhasználni. II. János Pál pápa az Evangelium vitae kezdetű enciklikájában kiemeli az ember részvételét Isten gondoskodó uralmában: „Mivel az ember arra hivatott, hogy művelje és őrizze a világ kertjét, különleges felelősséggel tartozik az élő környezetért, azaz a teremtésért. Valójában ugyanis az uralom, melyet a Teremtő az emberre bízott, nem abszolút hatalom, sem a „használni és visszaélni vele” szabadságról nincs szó, sem a dolgokkal nem rendelkezhet kénye kedve szerint. A Teremtő által kezdettől megszabott korlát, melyet szimbolikusan a „ne egyél a fáról” tilalom fejez ki, elég világosan mutatja, hogy a látható természettel szemben mi emberek nem csupán biológiai, hanem erkölcsi törvénynek is alá vagyunk vetve, melyeket nem hághatunk át büntetlenül.”

Ma még talán nem késő változtatni szokásaidon!


Természetbúvárok


Creation:2007-03-19 19:41

Nyomtatható verzió


.: Adminisztráció :.

Felhaszn.:
Jelszó:


Ha elfelejtetted a jelszavad

.: Keresés :.
Részetes keresés
Az oldal folyamatosan frissül A weboldal motorja: Írj az oldal karbantartójának